Παρουσιάζοντας την Έκθεση Δραστηριότητας του Δ.Σ. της ΨΕΒΕ για τα τρία χρόνια θητείας του θα ήθελα κατ’ αρχάς να ενημερώσω τη Γενική Συνέλευση ότι η λήξη της θητείας του Δ.Σ. συμπίπτει με την απόφασή μου να μην είμαι πλέον ξανά υποψήφια για Πρόεδρος της ΨΕΒΕ για την επόμενη τριετία, ύστερα από δύο συνεχόμενες θητείες από την ίδρυση της ΨΕΒΕ. Και αυτό, διότι ένας θεσμός για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί χρειάζεται ανανέωση εκτός από συνέχεια. Θα είμαι, όμως, στο πλευρό του νέου Δ.Σ. που θα αναδειχθεί από τις εκλογές που πρόκειται να γίνουν σε λίγο και θα συνεισφέρω στο έργο του ως απλό μέλος από τη θέση της Διευθύντριας Σύνταξης του περιοδικού μας Hellenic Journal of Psychology.

Στα έξι αυτά χρόνια είχα το προνόμιο, την τιμή, και την ευχαρίστηση να προεδρεύω του Δ.Σ. και να συνεργαστώ με τα μέλη του στενά σε όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται η ΨΕΒΕ, τόσο σε οργανωτικά και επιστημονικά όσο και στη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και επιστημονικών εκδόσεων. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για την αφοσίωση και προσφορά όλων σας στους κοινούς στόχους που συμβάλλουν στην προώθηση της επιστήμης μας και την ενίσχυση και προβολή των δυνατοτήτων των ψυχολόγων που ζουν και εργάζονται στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνον. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι το νέο Δ.Σ. της ΨΕΒΕ θα συνεχίσει την προσφορά του με την ίδια ορμή και ενθουσιασμό.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Στα τρία χρόνια της θητείας του παρόντος Δ.Σ. πραγματοποιήθηκαν δύο Τακτικές (16/12/2005, 15/12/2006) και μία Έκτακτη (6/05/2007) Γενικές Συνελεύσεις της Εταιρείας και το Δ.Σ. συνεδρίασε 11 φορές μέχρι σήμερα, 29/01/2005, 27/05/2005, 7/10/2005, 16/12/2005, 27/4/2006, 6/10/2006, 15/12/2006, 16/03/2007, 5/05/2007, 25/06/2007, και 14/12/2007 και είχε την εξής δραστηριότητα:

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1. Στο τέλος της Ημερίδας με τίτλο Η κληρονομιά του Freud στη σύγχρονη επιστήμη που πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. στις 10/11/06 η ΨΕΒΕ τίμησε την ομότιμη καθηγήτρια και μέλος της ΨΕΒΕ κ. Μ. Χαρίτου-Φατούρου αναγνωρίζοντας της σημαντική συμβολή της ως Επιστήμονα, Δασκάλου, και Ερευνητή, που έθεσε τα θεμέλια της Επιστήμης της Κλινικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα, και για τη δια βίου προσφορά της στην επιστήμη, απονέμοντας την το τίτλο του Επίτιμου Μέλους της ΨΕΒΕ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1. Πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή Σχολείο και Οικογένεια στα Ιωάννινα, 18-20/3/2005, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το συνέδριο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία με 179 εισηγήσεις εκ των οποίων δύο ήταν αλλοδαπών διακεκριμένων συναδέλφων που ήταν προσκεκλημένοι: της Marja Vauras από τη Φιλανδία και του Avi Assor από το Ισραήλ. Η επιτυχία του συνεδρίου κατέστη δυνατή χάρη στην αμέριστη υποστήριξη της Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την οργάνωσή του επιμελήθηκε ο συνάδελφος Ανδρέας Μπρούζος καθώς και άλλα μέλη ΔΕΠ και φοιτητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

2. Πραγματοποίησε από 13-14 Οκτωβρίου 2005 Διημερίδα με Διεθνή Συμμετοχή με τίτλο Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες: Νέες Θεωρητικές και Ερευνητικές Προσεγγίσεις στη Φλώρινα σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Φλώρινας. Και η Διημερίδα αυτή σημείωσε εξαιρετική επιτυχία με 13 προσκεκλημένες εισηγήσεις, από τις οποίες δύο ήταν αλλοδαπών διακεκριμένων συναδέλφων, της Leena M. Matikka από τη Φινλανδία και Alan Milward από τη Μεγάλη Βρετανία. Η επιτυχία της Διημερίδας κατέστη δυνατή χάρη στη συμπαράσταση της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την εξαιρετική οργάνωσή της, που επιμελήθηκε το μέλος της ΨΕΒΕ Αναστασία Αλευριάδου με τη βοήθεια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας.

3. Με τη φροντίδα του μέλους της ΨΕΒΕ και συναδέλφου κ. Γεώργιου Γρούιου πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. στις 12/05/05 διάλεξη με τίτλο Timing of Movements του καθηγητού κ. Alan Wing, University of Birmingham, UK.

4. Με τη φροντίδα του μέλους της ΨΕΒΕ και συναδέλφου κ. Κυράνας Τσαπκίνη πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. στις 18/05/05 διάλεξη με τίτλο Impaired Processing of Mass-Count Information in Alzheimer Disease, Mild Cognitive Impairment, Semantic Dementia, and Aphasia της καθηγήτριας κ. Gonia Jarema-Arvanitakis, University of Montreal, Canada.

5. Με τη φροντίδα του μέλους της ΨΕΒΕ και συναδέλφου κ. Παναγιώτας Βορριά πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. στις 20/05/05 διάλεξη με τίτλο The Multiple Facets of a Developmental Perspective on Psychopathology του καθηγητού Sir Michael Rutter, University of London, United Kingdom.

6. Με τη φροντίδα του μέλους της ΨΕΒΕ και συναδέλφου κ. Φωτεινή Μπονώτη πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στις 07/09/05 Σεμινάριο Γνωστικής Ψυχολογίας με τίτλο Ο Ρόλος του Μεταγιγνώσκειν και του Θυμικού στην Αυτο-ρύθμιση της κ. Αναστασίας Ευκλείδη, Προέδρου της ΨΕΒΕ και καθηγήτριας του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

7. Με τη φροντίδα των μελών της ΨΕΒΕ και συναδέλφων κ.κ. Μαίρης Κοσμίδου και Ευρυνόμης Αυδή πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. στις 10/11/06 Ημερίδα με τίτλο Η κληρονομιά του Freud στη σύγχρονη επιστήμη με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του. Η Ημερίδα είχε εξαιρετική επιτυχία και την παρακολούθησαν περίπου 250 άτομα. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κ.κ. Α. Καράβατος, Θ. Κατριός, Ι. Μπένου-Ιεροδιακόνου, R. Parkin-Γουνελά, Φ. Τριανταφύλλου, Λ. Τριάρχου, και Μ. Χαρίτου-Φατούρου.

8. Με τη φροντίδα του μέλους της ΨΕΒΕ και συναδέλφου κ. Μαίρης Κοσμίδου πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. στις 18/11/05 Σεμινάριο Εργασίας με τίτλο Απόδοση Επιστημονικών Όρων Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών στα Ελληνικά με προσκεκλημένους ομιλητές τους συναδέλφους Ανδρέα Παπανικολάου, Αθανάσιο Καράβατο, Αζαρία Καραμανλίδη, Αναστασία Ευκλείδη, Διομήδη Μαρκουλή, και Φίλιππο Καργόπουλο.

9. Με τη φροντίδα του μέλους της ΨΕΒΕ και συναδέλφου κ. Σταυρούλας Σταυρακάκη πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. στις 16/05/06 διάλεξη με τίτλο Psycholinguistic perspectives on developmental disorders του καθηγητού κ. Harald Clahsen, University of Essex, United Kingdom.

10. Στις 3-6 Μαΐου 2007 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το διεθνές τακτικό συνέδριο της ΨΕΒΕ με τίτλο: 2nd International Conference of the Psychological Society of Northern Greece: Psychological Assessment σε συνεργασία με τον European Association of Psychological Assessment (EAPA), ο οποίος οργανώνει το 9ο συνέδριό του. Πρόεδρος του συνεδρίου της ΨΕΒΕ ήταν η συνάδελφος και μέλος της ΨΕΒΕ κ. Μαρία Δικαίου ενώ Πρόεδρος του συνεδρίου του EAPA είναι η κ. Αναστασία Ευκλείδη. Παρουσιάστηκαν 283 (αρχικά υποβλήθηκαν 320) εργασίες και συμμετείχαν 395 σύνεδροι από όλο τον κόσμο. Υπήρχαν 7 προσκεκλημένες κύριες ομιλίες των Douwe Draaisma (Ολλανδία), George Grouios (Ελλάδα), Jose M. Peiro (Ισπανία), Aljoscha Neubauer (Αυστρία), David W. Loring (ΗΠΑ), Colin Feltham (Μεγάλη Βρετανία), και Rolf Steyer (Γερμανία).

11. Ο κ. Γρηγόρης Κιοσέογλου, μέλος της ΨΕΒΕ, ανέλαβε τη διοργάνωση της Διημερίδας με θέμα “Σύγχρονες Στατιστικές Μέθοδοι στην Ψυχολογία” που πραγματοποιήθηκε 14-15/12/2007. Τη διοργάνωσή της ανέλαβε σε συνεργασία με τις κ.κ. Παναγιώτα Μεταλλίδου, Ελευθερία Γωνίδα και Αναστασία Ευκλείδη, μέλη της ΨΕΒΕ. Συμμετέχουν με προσκεκλημένη εισήγηση οι Συμεών Βλαχόπουλος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Χαράλαμπος Γναρδέλλης (ΑΤΕΙ Μεσολογγίου), David Francis (University of Huston, Texas, USA), Γιάννης Θεοδωράκης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Niina Junttila (University of Turku, Finland), Κωνσταντίνος Καφέτσιος (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Γρηγόρης Κιοσέογλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Eero Laakonen (University of Turku, Finland), Ιωάννης Παπαδημητρίου (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Γεώργιος Σιδερίδης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Νικόλαος Τσιγγίλης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), και Αντώνης Χατζηγεωργιάδης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

12. Mε προέδρους του συνεδρίου τους Α. Ευκλείδη και Π. Μισαηλίδη, μέλη της ΨΕΒΕ, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο “3rd Biennial Meeting of the EARLI Special Interest Group 16 “Metacognition” από 8-10/5/2008 στα Ιωάννινα. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα η ΨΕΒΕ να στηρίξει τη διοργάνωση του συνεδρίου ως συνεργαζόμενη εταιρεία.

13. Η κ. Δεληγιάννη ανέλαβε την πραγματοποίηση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου το 2010 με θέμα τους εφήβους και κοινωνικές εξελικτικές προεκτάσεις. Προτεινόμενο θέμα: Childhood and Youth in Transition ή Childhood and Youth in Changing Societies και επιμέρους θεματικές: Θέματα ανάπτυξης στην παιδική και νεανική ηλικία, Θέματα εκπαίδευσης και σχολικής ζωής, Νέοι και οικογένεια, Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις για την παιδική και τη νεανική ηλικία, Νέοι και μεταβατικές διαδικασίες από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, Παιδιά και νέοι στις παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες (μετανάστευση, σύγχρονες δημοκρατίες και ιδιότητα του πολίτη, νέοι στην αγορά εργασίας κλπ), Νέοι σε κίνδυνο (παραβατικότητα, εξαρτήσεις, θέματα ψυχοπαθολογίας, κλπ). Θα συνεργαστούν η Καθηγήτρια Lynne Chisholm, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Institut fuer Erziehungswissenschaften του Πανεπιστημίου του Innsbruck και η Ομάδα Ειδικών σε θέματα Σπουδών για τη Νεανική Ηλικία (Youth Studies) στην Ευρώπη, που ετοιμάζει την υποβολή πρότασης για Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Youth Studies.

14. Η κ. Κοσμίδου ανέλαβε τη διοργάνωση του 4ου διεθνούς συνεδρίου της ΨΕΒΕ σε συνδιοργάνωση με το συνέδριο της International Neuropsychological Society (INS) το 2013 στη Θεσσαλονίκη.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
1. Έγινε νέο συμφωνητικό με τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ για τις εκδόσεις της ΨΕΒΕ με πολύ ευνοϊκούς όρους για την Εταιρεία.

2. Το Δ.Σ. αποφάσισε να σταματήσει η αποστολή των εκδόσεων της ΨΕΒΕ σε όσα μέλη δεν έχουν πληρώσει από το 2004. Τα μέλη αυτά ειδοποιήθηκαν με μια επιστολή στην οποία τους εξηγούνταν ότι η Εταιρεία δεν μπορεί να τους στέλνει πλέον τις εκδόσεις της αν δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Ορισμένοι τακτοποίησαν τις οφειλές τους αλλά έχει σταματήσει η αποστολή των εκδόσεων σε 23 ανενεργά μέλη της Εταιρείας

3. Εκδόθηκαν ο 5ος και 6ος τόμος της Επιστημονικής Επετηρίδας της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με επιλεγμένες εργασίες από το συνέδριο ”Σχολείο και Οικογένεια” στα Ιωάννινα. Συγχρόνως, το Δ.Σ. βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης του 7ου Τόμου της Επιστημονικής Επετηρίδας της ΨΕΒΕ, με Συντακτική Επιτροπή τους Ανδρέα Μπρούζο, Πλουσία Μισαηλίδη, και Αναστασία Ευκλείδη. Θα περιλαμβάνει εργασίες που ανακοινώθηκαν στο 2ο διεθνές συνέδριο της ΨΕΒΕ ‘‘Psychological Assessment’’, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη European Association of Psychological Assessment στη Θεσσαλονίκη από 3-6 Μαΐου 2007.

4. O κ. Ανδρέας Μπρούζος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της ΨΕΒΕ, με εισήγηση της Προέδρου της ΨΕΒΕ και ομόφωνη έγκριση του Δ.Σ. ανέλαβε Διευθυντής Σύνταξης της Επιστημονικής Επετηρίδας από το έτος 2009, μετά την έκδοση των δύο τόμων των ετών 2007 και 2008, αντιστοίχως.

5. Το Δ.Σ. με ιδιαίτερη ευχαρίστηση γνωστοποιεί στη Γ.Σ. ότι το περιοδικό της ΨΕΒΕ Hellenic Journal of Psychology έχει γίνει δεκτό από τον American Psychological Association για ένταξη στη βάση δεδομένων PsycINFO, μία από τις μεγαλύτερες σε θέματα ψυχολογίας. Επίσης, το περιοδικό εντάχθηκε στη βιβλιοθήκη Saarlaendische Universitaets- und Landesbibliothek, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη σε θέματα ψυχολογίας και στην British Library της οποίας η συλλογή των περιοδικών εκδόσεων αριθμεί αυτή τη στιγμή περίπου 43.000 εκδόσεις. Τέλος η κ. Nicole Reece με αίτημα της ζήτησε την ένταξη του Hellenic Journal of Psychology στο Publication Collection (DEST) Australia.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί ο 1ος, 2ος, 3ος, και 4ος Τόμος του περιοδικού με τρία τεύχη ο καθένας και είναι έτοιμη η ύλη άλλων τριών τευχών του έτους 2008 (Τόμος 5), ενώ υπάρχει έτοιμη ύλη και για τη διαμόρφωση το Τόμου 6. Προσκαλούνται τα μέλη της ΨΕΒΕ, αλλά και όποιος άλλος το επιθυμεί, να υποβάλει εργασία στο περιοδικό για δημοσίευση. Θα πρέπει να τονίσω ότι η εργασία πρέπει να είναι κατά προτίμηση στα αγγλικά και ότι η διαδικασία κρίσης είναι τυφλή.
6. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με τις Α.Π. 3902/17/5/2007 επιστολές του γνωστοποίησε στην ΨΕΒΕ ότι τόσο το περιοδικό Hellenic Journal of Psychology όσο και η Επιστημονική Επετηρίδα της ΨΕΒΕ περιελήφθησαν στις βιβλιογραφικές πηγές του Δελτίου Εκπαιδευτικής Αρθρογραφίας (Δ.Ε.Α.) που εκδίδει.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Το Δ.Σ. μετά από πρόταση της κ. Ευκλείδη θα εισηγηθεί στη Γ.Σ. προς ψήφιση τη θεσμοθέτηση υποτροφίας ύψους συνολικά 2.000 ευρώ για διάστημα τριών ετών με τίτλο “Υποτροφία ΨΕΒΕ” σε υποψήφιο διδάκτορα ψυχολογίας με επιβλέποντα/ουσα τακτικό μέλος της ΨΕΒΕ.

2. Η ΨΕΒΕ προμηθεύτηκε την άδεια για την ερευνητική χρήση των τεστ Rivermead Behavioural Memory Test και Visual Pattern Test. Με τη φροντίδα της κ. Μ. Κοσμίδου και Ε. Μασούρα μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. εκπαιδεύτηκαν στη χρήση των τεστ και άρχισε η συλλογή δεδομένων. Έχουν παραδοθεί 227 πρωτόκολλα και έχει γίνει η ηλεκτρονική καταγραφή τους. Έγινε έλεγχος της βαθμολογίας από τις κ.κ. Μ. Κοσμίδου, Ε. Μασούρα, Π. Μεταλλίδου, και Ά. Εμμανουήλ, μέλη της ΨΕΒΕ, και ήδη άρχισαν οι αναλύσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο 9th European Conference on Psychological Assessment. Με την έρευνα αυτή θα υπάρξουν νόρμες που θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου μέλους της ΨΕΒΕ, ενώ δημιουργείται μια συστοιχία δοκιμασιών για μνημονικές λειτουργίες στα Ελληνικά.

3. Η ΨΕΒΕ εντάχθηκε ως Εταιρεία στην Encyclopedia of Associations: International Organizations της Thomson Gale και στο Psychologist’s Calender του Hogrefe. Επίσης, τα στοιχεία της ΨΕΒΕ συμπεριλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο της IUPsyS Global Resource.

4. Στον ιστότοπο της Εταιρείας (www.pseve.gr) υπάρχουν πληροφορίες για την εταιρεία, η αίτηση εγγραφής, και όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις εκδόσεις της Εταιρείας (Επιστημονική Επετηρίδα της ΨΕΒΕ και το περιοδικό Hellenic Journal of Psychology). Τον ιστότοπο επισκέφτηκαν από της ιδρύσεώς του (12/1/2005) μέχρι 14/12/2007 συνολικά 19.986 άτομα και οργανισμοί. Η αύξηση του αριθμού των επισκέψεων είναι εντυπωσιακή. Τους πρώτους 4 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2005 που άρχισε να λειτουργεί, τον είχαν επισκεφτεί 40 άτομα κατά μέσο όρο μηνιαίως, ενώ σήμερα ο μέσος όρος ανέρχεται σε 40 άτομα ημερησίως.

5. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα 26 ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας μας έγιναν μέσα στα έξι χρόνια λειτουργίας της 260, δηλαδή 1000% αύξηση. Από αυτά μόνο τα 23 είναι ανενεργά (8,9%). Νομίζω ότι η αποδοχή της ΨΕΒΕ από την υπόλοιπη Ελλάδα, και όχι μόνο από τη Βόρεια, δείχνει το πόσο σημαντική ήταν η δημιουργία της ΨΕΒΕ και το έργο της για την έκφραση και την προώθηση της ψυχολογίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2007
Η Πρόεδρος
Αναστασία Ευκλείδη